luni, 12 decembrie 2011

Politica în România, văzută de un neamţ

Măsurile care au fost luate de Guvernul României sunt aproape de neimaginat în Europa de Vest. Îşi poate cineva imagina ca în Germania şi Franta guvernul să spună: «Trebuie să reducem salariile din sectorul public cu 25%?» Şi în  acelaşi timp să majoreze singura taxă care loveşte pe toată lumea, TVA? Iar asta s-a întâmplat fără o singură zi de grevă. A fost o măsură destul de brutală. Dar nu este una din diferenţele dintre Est şi Vest faptul că Estul este o regiune unde oamenii au învăţat să trăiască cu brutalitatea şi pot face faţă unei crize substanţial mai bine decât cei din Vest?
Această declaraţie îi aparţine directorului Erste Group, Andreas Treichl, şi a fost făcută azi, 12 decembrie 2011. Este o declaraţie foarte importantă, zic eu, care sintetizează excelent ce s-a întâmplat în ultimii ani de politică în România, sub conducerea PDL şi a lui Traian Băsescu.
Prin urmare, pentru cine nu a înţeles:
1. Măsurile luate de guvernul României condus de Emil Boc şi girat de Traian Băsescu nu au fost măsuri politice imaginabile pentru o ţară civilizată. Într-o ţară civilizată un guvern nici nu  s-ar fi gândit să facă aşa ceva. Ar fi căutat alte soluţii. Ce a făcut guvernul Boc nu se poate numi POLITICĂ ÎNTR-UN SISTEM DEMOCRATIC.
2. Poporul român este un popor de blegi, obişnuiţi să fie călcaţi în picioare fără să crâcnească. Şi asta, la 20 de ani de la o revoluţie, cică, anticomunistă. Silviu Brucan s-a înşelat: nu sunt suficienţi 20 de ani pentru a ieşi din comunism! Şi cred că nici pentru democraţie nu suntem buni. Deocamdată. Asta ne diferenţiază de cei din Vest!
3. Până una-alta, măsurile luate, aşa nedemocratice şi antipopulare, ţin statul pe linia de plutire. Atenţie: am spus STATUL! Nu populaţia, în marea ei majoritate. Populaţia e de mult la apă. Dar, pare-se, îşi merită soarta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu